ERoEI
 

 

ERoEI = How much Energy is Returned on Energy Invested         

Cāta energie obtii din energia investita?

Noua intrebari cruciale pe care trebuie sa le pui alternativelor energetice

Pentru a extrage un baril de petrol, al prelucra si al transporta acolo unde este nevoie de el se foloseste intre a saizecea parte si a zecea parte din energia acelui baril.
Cu alte cuvinte ca sa extragi, sa prelucrezi si sa transporti 10 barili de petrol consumi intre 0.17 si 1 baril de petrol. Estimarile conservatoare ale ERoEI pentru energia cu care functioneaza economia noastra actuala sint mult peste 10:1 cu o mare parte a economiei functionind in jurul lui 30:1.
Toate alternativele cu exceptia citorva variante hidro au ERoEI mai mic de 4:1.       Referinta: Pag 48 "Energy and Resource Quality. The Ecology of the Economic Process" by Hall,     C.J.Cleveland, and R.K.Kaufmann 1986.      
  Da, sigur e un studiu vechi. Cele noi sint chiar mai drastice. Sau si mai rau, lipsesc.
Inainte de a ne urca pe nava plina de speranta a noilor combustibili alternativi care o sa ne mentina actualul standard de viata, nu credeti ca ar trebuii sa verificam daca barca pluteste?
Iata cele noua intrebari esentiale pe care trebuie sa vi le puneti sau sa le puneti oricui afirma ca a gasit alternativa energetica perfecta pentru petrol.
Intrebarile au fost aranjate in ordinea importantei pentru usurinta evaluarii. Daca nu puteti raspunde corect la prima intrebare nu are rost sa mergeti mai departe.
Dupa ce veti raspunde la cele 9 intrebari veti descoperii ca din punct de vedere stiintific nu exista inlocuitor efectiv la ceea ce ne ofera hidrocarburile astazi.


1. ERoEI = How much Energy is Returned On Energy Invested
Cita energie obtii din energia investita? Sau altfel spus care e raportul intre energii. Energia neta.
Au fost luate in calcul toate costurile energetice?
Aici cad cele mai multe alternative energetice dupa o simpla examinare.
Hidrogenul comercial e un bun exemplu despre cum sa consumi mai multa energie decit produci. Sursa cea mai comuna pentru hidrogen este gazul natural. Gazul natural este tratat cu abur. Aburul este obtinut prin fierberea apei folosind si mai mult gaz natural, petrol, carbune. Bunul simt spune ca asta nu e o solutie pentru ca folosim hidrocarburi.
Incercam altfel: Convertim apa in hidrogen prin electroliza. Calculele arata ca e nevoie de 1.3 milioane de kWh ca sa produci echivalentul unui milion de kWh hidrogen.(Bioscience vol 44 no8 sept 1994 ) Adica EROEI negativ.   1:1.3     Chiar daca am reusii sa imbunatatim performanta enorm am ajunge in cel mai bun caz la un EROEI usor pozitiv.
La fel si etanolul.
Chiar si un mic procent de energie obtinuta din energia investita nu e o solutie pentru ca combustibili fosili ne dau inapoi de mai multe ori ( 10-60 ori ) energia investita.
Cei care va propun sa reciclati plasticul pentru a-l transforma in petrol uita sa va spuna ca plasticul e petrol, si ca o cantitate enorma de energie a fost risipita ca sa ajunga plastic.
Cei care va propun sa folositi biocombustibili adica petrol vegetal uita sa faca calculul energiei investite in producerea plantelor si marimea suprafetei ce trebuie cultivata.
Depolimerizarea termala nu intra in calcul ca energie alternativa. Acest proces transforma gunoiul cu baza organica inapoi in combustibili din hidrocarburi. Este foarte folositor si va atenua mult din socul energetic, dar nu va inlocuii combustibilii fosili. De ce? Pentru ca gunoiul a fost produs initial din si cu ajutorul combustibililor fosili. Acest proces nu va avea niciodata rata energetica pozitiva a combustibilului original. Pe masura ce sursa scade (petrolul, gazul natural) si materialul de baza necesar acestui proces se va diminua. Biomase
Orice alternativa cu pretentii serioase trebuie sa aiba o documentatie ERoEI valida. Daca nu o are, atunci ceva e in neregula.

2. Afirmatiile au fost verificate de altcineva?
Adica de o a "treia parte", un martor independent. In cercurile stiintifice rezultatele cercetarii intr-un domeniu oarecare se publica in reviste de specialitate. Este singura metoda de a expune la critici si in acelasi timp la validare o teorie sau un rezutat stiintific.
Daca autorul afirma ca este persecutat de lumea stiintifica sau de catre stat, daca afirma ca exista o conspiratie impotriva lui, nu e cazul sa-i plingi pe umar.
Tot ceea ce se cere un test al dovezilor. E primul semn de credibilitate.

3. Pot sa vad energia alternativa la lucru?
Atentie mare aici. A vedea nu inseamna intodeauna ca trebuie sa crezi. Exista destui excroci iar incercari de a patenta Perpetum Mobile au fost mii. Ba mai rau, exista citiva inventatori care cred sincer ca au reusit un experiment perfect.
Oricum chiar daca inventatorul are o masina, un motor care pare sa mearga cu energie alternativa nu te grabii prea tare pina nu ai raspunsul clar la intrebarea cu numarul 4.

4.Poti sa afli sursa originala a energiei?
Exista doar 4 surse de energie pe planeta:
Soarele, forta gravitationala, caldura din interiorul pamantului si forta nucleara. Toate energiile derivate din surse organice pot fii urmarite inapoi pina la lumina soarelui. La fel si energiile regenerabile cum ar fii cea eoliana sau solara. Biomasele sunt o amestecatura de energie solara cu combustibili fosili. Forta gravitationala genereaza energie pentru hidrocentrale si centralele bazate pe flux-reflux si valuri. Energia geotermala vine din interiorul pamantului. Energia nucleara este generata prin spargerea elementelor instabile (fisiune) sau prin fuziunea a doua elemente intr-unul (fuziune)
Daca un inventator pretinde ca motorul sau instalatia lui foloseste o alta sursa de energie in afara de aceste patru sau daca sursa initala de energie nu este evidenta, fiti foarte sceptici. Poate ca inventatorul este un nou Galileo care ne va da energie infinita gratis calcind in picioare legile universului cunoscut, dar inventia trebuie dovedita, incercata si cel mai important pusa in practica.
Nu poti minca poza unui hamburger.

5. Cumva inventia sfideaza legile termodinamicii?
Daca raspunsul e da, atunci ceva e gresit. Foarte gresit.

Legea a 1 a termodinamicii:
Energia poate sa-si schimbe forma dar nu poate fii creata si nici distrusa. Cantitatea de energie din univers ramine constanta.
Legea a 2 a termodinamicii:
In toate schimburile energetice, daca in sistem nu intra si nu iese energie, energia potentiala a sistemului va fii intodeauna mai mica decit energia initiala. Aceasta este cunoscuta si ca legea entropiei.
Legea a 3 a termodinamicii:
E imposibil sa tii racesti un corp la zero absolut printr-un proces finit.Acesta este mai mult un postulat decit o lege, si in cazul de fata nu ne intereseaza.

 Exista o metoda mai simpla de a tine minte aceste legi, metoda dezvoltata de C.P.Snow:
  - Nu poti cistiga ( adica nu poti produce ceva din nimic pentru ca materia si energia se conserva)
  - Nu poti sa faci egal ( nu poti sa te intorci la aceiasi stare energetica pentru ca intodeauna exista o crestere a dezordinii; entropia creste intodeauna)

6.
Inventatorul face afirmatii extravagante?
De genul ca inventia lui va genera mai multa energie dintr-un litru (de ceva) decit exista intr-un baril de petrol?
Inventia lui va merge cu ceva?
Extraterestrii i-au daruit cumva planurile?
Inventia lui va inlocuii toate sursele de energie utilizate de om in prezent?
Probabil ca nu trebuiesc comentarii la acest punct. Pare absurd sa intrebam asa ceva dar din pacate exista si aceasta categorie.

7.
Inventatorul pretinde poluare zero?
Nu exista nici o metoda de a crea energie dintr-o sursa fara a produce o forma oarecare de gunoi - poluare. Pina si energia solara si eoliana creaza gunoi-poluare ca rezultat al constructiei. Despre masinile pe hidrogen se spune ca produc doar apa, dar cineva uita sa va spuna ca la fabrica de hidrogen poluarea exista si este foarte mare. Gunoiul e mutat pur si simplu de la vedere.
Pina si calul produce reziduri. Intrebati pe oricine are un grajd.

8.
Pot sa vad planurile, schemele sau analizele chimice?
Doar faptul ca cineva ar prezenta vre-un fel de material despre inventie ar fii un semn ca e ok.

9.
Infrastructura
Sursa de energie are nevoie de o corporatie ca sa o produca?
Cum va fii transportata energia si utilizata?
Va necesita noi motoare, conducte, statii de alimentare?
Care vor fii costurile? Cine le va suporta?
Cit va dura construirea lor?

....................................................................................

Valoarea adevarata a energiei pentru societate este energia neta, cea care ramāne dupa ce costurile pentru a produce si concentra aceea energie au fost scazute.

.................................................................................

In final problema se pune simplu: Cunoasteti vreo tehnologie viabila, in functie, care sa nu aiba nevoie de 10-15 ani pentru cercetare, dezvoltare si aplicare, tehnologie care sa nu fie SPECULATIVA?

Ceea ce este teoretic viabil nu neaparat va ajunge si practic. Sau daca ajunge vreodata practic atunci trebuie sa ajunga practic in 10 ani. Daca e sa ne jucam dea science fiction atunci nu vad nici un motiv pentru care StarTrek ar fii o varianta mai viabila decit MadMax. Raspunsul e ca noi ne dorim asta. Dar mai nou am inceput sa-mi pun intrebari incuietoare referitoare la vestita axioma "Daca vrei, poti". Mai trebuie sa vrea si mama Natura si matusa numita Fizica. Unde-l mai pui si pe unchiul Geologica.
 
If there is one factor that makes a ghastly crash virtually inevitable, it is that ratio.  99.999 percent of the people concerned about this issue aren't "getting it."  In fact, many are making it worse as they don't realize some of the alternatives consume more energy than they produce - thus wasting precious resources - and time
 
Sex shop militari
http://www.fromthewilderness.com/free/ww3/052703_9_questions.html
http://www.uvm.edu/giee/GUMBO/GUMBOEcolEcon.pdf
netentop.html
http://www.mnforsustain.org/energy_ecology_economics_odum_ht_1973.htm
(Lovering, 1969; Brobst and Pratt, 1974; Page and Creasy, 1975; Cook, 1976; Cleveland et al., 1984; Gever et al., 1986; Hall et al., 1986; Ruth, 1993; Peet, 1993). From this perspective, the availability of an energy resource such as petroleum could be viewed in terms of the quantity of energy used to explore for, develop, extract, refine, and transport a unit of petroleum energy to society. One way to quantify such energy costs is the energy return on investment (EROI)