Nu putem inlocuii petrolul cu carbunele?

Carbunele mai exista in cantitati mari. Ne ajunge 200 de ani la consumul actual si mai putin de 100 daca marim consumul ca sa inlocuim petrolul si gazele naturale. E adevarat e murdar, si distruge mediul dar cui ii mai pasa de poluare când alternativa e infometarea?

 

Din pacate carbunele nu poate inlocuii cu succes petrolul din urmatoarele motive:

Industria carbunelui in Bulgaria si Romania extrage carbune brun cu un continut de numai 1400 Kilocalorii pe kilogram.

Germania extrage carbune cu 3000 Kilocalorii pe kilogram.

SUA extrage carbune cu 6000 kilocalorii pe kilogram.

 

Utilizare directa a carbunelui este mai putin probabil sa usureze presiunea existenta asupra necesarului de hidrocarburi lichide. Numai prin lichefiere se poate da o utilizare mai complexa carbunelui. Acest lucru insa implica la scara mare necesitatea unor infrastructuri tehnice care sa asigure conversia. (Link combustibili sintetici)

 

 

Articol aparut in Romania Libera 12-05-2004

Restructurarea industriei miniere va costa 2,2 miliarde de dolari pâna in 201O

                       Numarul locurilor de munca se va injumatati

Pentru continuarea programului de restructurare a industriei miniere, Guvernul va aloca in perioada 2004-2010 fonduri de peste 2,2 miliarde de dolari. Ele vor fi destinate atât pentru inchiderea minelor si protectia sociala a persoanelor care urmeaza sa fie disponibilizate, cât si pentru crearea de noi locuri de munca. In perioada 2004-2006, necesarul financiar este estimat la 1,2 miliarde de dolari, potrivit strategiei gu­vernamentale de restructurare a sectorului. Banii ar urma sa provina de la bugetul de stat, dar si de la institutiile financiare interna­tionale si Uniunea Europeana. Pâna in 2007, din aceasta ramura vor disparea peste 26.000 de locuri de munca, reprezentând circa jumatate din cele existente la sfârsitul anului trecut. De asemenea, pâna in 2010, sectorul minier ar urma sa beneficieze de ajutoare de stat in valoare de 30.453 de miliarde de lei, din care 14.300 miliarde de lei sub forma de subventii, anulari de datorii in valoare de 11.903 miliarde lei etc. Pentru acest an, nivelul ajutoarelor de stat se va ridica la aproape 10.000 de miliarde de lei, in scadere comparativ cu anul trecut, când acestea au fost de 12.671 miliarde de lei. La inceputul acestui an datoriile companiilor din industria miniera erau de 18.294 miliarde de lei, la care se mai adaugau majorari si penalitati de intârziere in valoare de 23.211 miliarde de lei.

 

Emisiile principalelor surse energetice actuale

De adugat