Ce e de facut?
 
Ce e de facut?
In afara de scarpinatul in cap si fluieratul a paguba.   
Imi pare rau, nu va pot da solutii. Problema asta depaseste pe oricine, depaseste puterea guvernelor, chiar si a corporatiilor.
Aceasta problema deocamdata nu are solutii, indiferent ce v-ar spune unii si altii despre energii neconventionale si mai ales regenerabile. Vezi pagina aferenta Alternative . Aceasta e o problema de fizica elementara , nu de economie.  Daca credeti ca ati dat peste vreun raspuns ce pare bun, va rog sa va verificati pe pagina cu intrebari pentru energii conventionale si regenerabile, ERoEI .
Acest site este doar un punct de plecare. Exista citeva sute de carti in domeniu. Si câteva mii de site-uri.
Nu va pot da garantii ca ceea ce vine e doar o criza, ca cea din 1979 sau mai rau 1929. Toate analizele indica un declin, ceea ce e diferit de o criza, pentru ca o criza e temporara si nu lasa cine stie ce urme.
 
Iata ce spune NY Times ca e de facut (7 mai 2004):
"Ce putem face? Iata o sugestie: Nu mai putem sa sapam dupa petrol si nici sa invadam ca sa rezolvam problema. Orice am face, pretul petrolului va urca. Ceea ce putem sa facem e sa ne adaptam"

Dar va pot da sfaturi, daca va consoleaza cu ceva.

 • In primul rând calatoriti. ACUM. In câtiva ani (2-3 maxim 4) pretul biletelor de avion va depasii puterea de cumparare a românului mediu. Deja pretul a urcat la multe companii aeriene cu 10%. Calatoriti cât mai departe. SUA, Mexic, Peru, Canada, Australia, Thailanda, Brazilia, etc. Uitati de Europa 5-6 ani de acum incolo. O sa aveti timp dupa aia. Uitati de România. Strângeti bani anul asta si plecati cât mai departe cu avionul. Soarta industriei aeronautice nu este roz. In 10 ani doar superbogatasii vor putea sa mai circule cu avionul. Criza petrolului va extermina avionul ca mijloc de transport in masa. Vezi  Alternative Biomase  zborul cu avionul.
 • Invatati sa traiti mai cumpatat. Stiu, e greu, dar va va fii mult mai greu când toata lumea o sa faca asta.
 • Pregatiti-va pentru o criza economica. Majora. Intrebarea, ca si in cazul declinului petrolului, nu este daca, ci când?  Si rapunsul pare sa fie : "repede". Un an, doi, poate mai putin.
 • Daca vreti sa va cumparati o masina noua, cumparati-va cea mai mica varianta acceptabila, cu cel mai mic motor si neaparat diesel. Dupa cum puteti citi si pe acest site exista mai multe alternative viitoare pentru motoarele diesel (biodiesel, diesel sintetic, gaz, etc) si doar o alternativa pentru benzina ( gaz natural). Pe deasupra, motoarele pe benzina tin mai putin, cu aproape 40%, si desi acum poate va puteti schimba masina la 3-5 ani, deci nu conteaza, in viitor conditiile economice s-ar putea sa nu va mai permita. Industria auto va fii lovita prima, impreuna cu cea aviatica. Si desi azi pare de neacceptat, firmele auto vor face ce au facut deja companiile petroliere. Vor fuziona la nesfârsit.  Renault-BMW ; Mercedes-Wolksvagen,  etc , orice e voie.
 • Daca abia v-ati cumparat o masina puternica, va fii ultima din viata dvs. In cel mai fericit caz e ultima masina cu motor mai mare de 1 litru. Deci calcati-o acum, cât va mai puteti permite. Intre timp aruncati o privire la SMART-ul lui Mercedes cu motor de 0,6 litri. Intrebati-va serios de ce studiaza Mercedes motoare minuscule de 15 ani.
 • Ginditi-va serios la constructia unei case in afara orasului. S-ar putea sa fie o eroare. Bucurestiul se extinde ca o placinta. Si drumul pâna in centru s-ar putea sa va coste cât nu face in curând. In acelasi timp s-ar putea sa fie mai bine. Daca puteti muncii ca sa va autointretineti in conditiile de la tara, s-ar putea sa aveti de câstigat. Asa ca   cumparati-va neaparat teren in jurul casei. Deasemenea gânditi-va ca incalzirea cu lemne si carbuni revine in forta. Deci orasele vor fii mai murdare ca oricând. Iar calitatea aerului va suferii o degradare rapida.
 • Oricum, daca va construiti o casa sau aveti de gând sa va construiti, puneti mare accent pe izolatii. Exista materiale de constructii noi, incredibile, care fac minuni. Aerul conditionat nu are mare viitor. Centralele termice pe gaz natural s-ar putea sa va arda buzunarul si oricum nu va puneti prea mare speranta in gaz. (Gaz natural) 
 • Daca vreti sa va construiti o casa aruncati neaparat o privire sistemelor Solterra  aici , aici , aici si aici. Exista deja si in Romania.(mai mult nu vreau sa le fac reclama)
 • NU faceti credite bancare pe imobiliare. Un credit pe 15 ani e tot ce poate fii mai rau acum.
 • Investiti in aur. Diversele valute se vor demonetiza rapid când economia mondiala va intra in declin. NU investiti in dolar nici macar pe termen scurt. Criza gazului natural va creea un handicap serios economiei americane.(Gaz natural)
 • Daca lucrati la o firma de leasing, dealer auto, sau altceva in domeniu, gânditi-va serios la o schimbare de cariera. In 2003 in România s-au vândut cu 30 % mai multe masini ca in 2002. In 2004, in primele 3 luni s-au vândut cu 50% mai multe masini decât in aceiasi perioada din 2003.  Asa ca piata asta arata foarte bine deocamdata, dar nu va lasati pacaliti. Acelasi lucru e valabil si pentru cei care lucreaza in turism.
 • Daca sunteti artist imi pare rau pentru dumneavoastra. Sincer. In situatii de criza mediul artistic are cel mai mult de suferit. Perioada anilor 1920 si perioada 1944-1947 in Germania (de fapt in aproape toata Europa). Desi acum avem televizoare.
 • Daca sunteti batrân mai bine nu descoperiti acest site.
 • Daca aveti opere de arta scumpe, vindetile acum. Intrebati-va bunicii despre perioada foametei de dupa razboi si despre trocurile ce se faceau in perioada inflationista. Ce se vindea si pentru câta mâncare?
 • Cumparati-va o bicicleta. Dar NU mountain bike. Nu sunt bune in oras. De fapt sunt bune doar la munte.
 • Daca slujba e prea departe, poate e momentul sa va mutati.
 • Incercati sa ramâneti pozitivi si activi in loc sa ignorati sau sa dati vina pe unul sau altul.
 • Invatati de la oamenii care muncesc din greu. Sunt in jurul vostru.
 • Fiti oarecum bucurosi. Sunteti un om avertizat. In jurul vostru sunt oameni care isi fac planuri mari si frumoase. Nu le stricati visele. Va vor injura.
 • Ceva bun oricum reiese din toata povestea asta. Problema incalzirii globale s-a rezolvat de la sine. O sa terminam combustibilii fosili inainte de a distruge complet planeta.
 • Va rog sa NU ma credeti ca o criza majora in viata noastra este iminenta. Desi acum sunt convins, si eu prefer sa ignor faptele. Imi e mai usor asa. Viata e frumoasa.
 • ..................................................................................................................................

  A, ba e ceva de facut:
  Rugati-va.
  Daca sunteti credincios, in fiecare zi.
  Daca sunteti necredincios la fiecare doua zile.
  Daca sunteti bogat, rugati-va de trei ori pe zi, indiferent, credeti sau nu. Pentru ca veti avea cel mai mult de pierdut.

  Rugati-va ca cineva sa gaseasca, din greseala, solutia pentru energia din nimic, o solutie care ar incalca legile fiziicii cunoscute in picioare, dar ce conteaza, ne-ar salva. Si sa gaseasca solutia asta daca se poate si repede, ca intram deja in repriza cu "prea tirziu". Eventual un James Bond, Harry Potter, un Pacala sau un Fat Frumos; Superman sau Spiderman.

  Dar mai ales rugati-va pentru cei care au hotarât ca "Lacomia este un lucru bun"  trebuie sa fie lege; nu numai in natura, ci si intr-o societate care se afla deasupra celorlalte legi ale naturii.  

  Rugati-va sa fie vorba de o criza si nu de declin. Eventual doar o criza scurta, câtiva ani acolo, o sa va pierdeti slujba, afacerea, poate chiar mai rau, dar o sa treaca. Despre declin nici nu vreau sa vorbesc.

  Sau si mai bine, rugati-va ca toate astea pe care vi le-am descris sa nu fie adevarate, sa fie doar un vis urât, si petrolul sa nu se termine niciodata, planeta Pamant sa fie o planeta cu adevarat infinita, cu resurse pentru toti, fericire si pace la toata lumea. Clubul de la Roma sa fie o adunatura de idioti, internet-ul sa nu existe si toti oamenii acestia sa minta.
      

  Sfârsitul site-ului

  Rotund si rece

  Dar nu si al povestii. Aveti câteva mii de site-uri de vizitat. Câteva sute de carti de citit. O planeta de vizitat. Si o viata de trait.

  Daca aveti un "prieten" pe care-l iubiti mult, "sfatuiti-l" sa-si cumpere un jeep cu motor puternic, cel mai mare de pe piata, pentru ca asa e moda acum.

   

  P.S. Nu cititi Cioran.
  Unii mi-au scris sa ma intrebe de unde si pâna unde? Ce legatura are Cioran?
  In prima pagina a site-ului  v-am anuntat sa va pregatiti de o depresie. Cioran nu e cea mai buna alegere.

  e-mail