Raspunsuri la e-mailuri

 

Alex:

Am citit cu atentie ce zic oamenii acolo si deja ma doare capul.
O parte din teorii le stiam, dar ei le pun intr-o lumina atat de neagra ca m-au facut sa ma mai gandesc odata la ce voi mai face in urmatorii ani.
Este poate prea pesimist privita situatia.
Aici se neaga din start faptul ca pot exista alte surse de energie, si asta din cauza faptului ca ele in general nu sunt studiate cu suficienta atentie. Cu criza in spate se vor gasi solutii mai repede decat se asteapta multi. Nu-i dracul chiar asa de negru.

 
Da asa o fii, dar cred ca nu am fost destul de clar. Nu exista nici o alternativa serioasa. Punct.
Nu cred ca se neaga alternativele din start. Poate n-ai observat ca exista in stānga mai multe rubrici. Exista alternative dar sunt minore sau au nevoie de mult timp pentru a se dezvolta. Adica 20-50 de ani. Alternativele au fost studiate foarte atent in ultimi 30 de ani. Nu e prima criza. Nici a doua.  Singura alternativa la ora actuala e carbunele si ceva biomase, printre care cea mai serioasa e lemnul. Dar ele nu sunt alternative la problema transportului. Se produce combustibil din carbune dar inca nu e ceea ce trebuie.(linkuri)  Iar Romania tocmai se chinuie sa scape de extractia carbunelui. Dracu nu e asa negru daca nu stii istorie. Te trimit doar la criza din 1979 ca sa nu zic mai rau.

Glumesti cānd spui ca tonul este prea pesimist. Pe lista de linkuri am ignorat cu buna stiinta cele mai importante site-uri in domeniu. Dintr-un motiv foarte simplu. Ce se povesteste acolo este dincolo de credibil. Am preferat faptele. Si am cules in special statistici guvernamentale sau academice. E adevarat ca exista Clubul de Roma si ca avertismentul lor din 1972 e mai pesimist decāt orice s-a scris dupa

 

Radu:

Domle m-ai facut paf. Nu cred aproape nimic. Hai sa te iau altfel. Tu zici sa punem intrebarea: Unde sint banii? Pai, o pun si eu: Cine are interes in scandalul Peak Oil? Mathew Simmons? Nu e baiatul cu banu bagat in petrol? Zici ca nu are vreun interes intr-o crestere spectaculoasa dar falsa a pretului petrolului? Ce zici?

 

Sa stii ca initial mi-am pus si eu intrebarea asta. Si nu vizavi de Matt Simmons ci chiar de Campbell si Laherrere, pentru ca ei au fost cei care au inceput miscarea actuala. Apoi s-au intāmplat 2 lucruri. Am aflat de King Hubert care oricum prezisese cu mult inainte (anii 60) ca in preajma lui 2000 va avea loc apogeul petrolului mondial si al doilea l-am vazut pe Colin Campbell intr-o prezentare video si niste filmari din bar (dupa) E un batrānel linistit si destul de plictisit de atentia care i se accorda. Il poti vedea la Ulei de canepa pret     Despre Matt Simmons nu am prea multe date, nu stiu ce vrea, de ce a intrat in "miscarea" Peak Oil. Poate are vreun interes dar ce spune el e adevarat, din pacate. Cu alte cuvinte poate e manipulare, sunt constient de asta, dar datele pe care le prezinta el sunt reale. Si de fapt textele lui sau ale altora ma intereseaza prea putin. DATELE sunt singurul lucru care ma intereseaza. Si datele lui Matt Simmons sunt aceleasi cu cele ale DoE sau ASPO si chiar ale lui Hubbert. Intradevar datele lor sunt in conflict total cu datele IEA (Agentia Interntionala de Energie) Dar exact despre asta e vorba. Despre asta vorbim aici. Despre asta este si subiectul Peak Oil. Cineva MINTE. Rau de tot. Si se joaca cu vietile noastre. Pentru ca daca jumatate din ceea ce apreciaza Simmons, Campbell, Laherrere si restul e adevarat atunci viata noastra se va schimba in curānd radical. Si nimeni nu e pregatit. Despre asta e vorba.

 

Costin:
Vreau sa te intreb de ce crezi ca in 2007 se va intimpla schimbarea? Nu crezi ca a inceput deja? Barilul e la 40$.

Nu sunt sigur ca 2004 e anul. Semnele au aparut dar nu e inca clar. E posibil ca inca sa fie vorba de speculatii.  2007 e anul asupra caruia cea mai mare parte a geofizicienilor si expertilor petrolisti au cazut de accord. O parte spun 2009 si mai exista o gasca care sustin 2012. Ii gasesti pe toti in linkuri. Observi ca diferenta e de doar 5 ani. Mai exista IEA care sustine ceva de genul 2030, dar nu prea mai crede nimeni.  Cambpell a fost in gasca celor cu 2012 da a scazut acum si el la 2007 in special datorita crizei gazelor naturale din SUA.  Anul asta cea mai importanta stire nu este despre Irak, despre petrolul de acolo, despre actiunile teroriste irakiene, ci despre Arabia Saudita si actiunile teroriste de acolo. Stirea  din 5 mai 2004 o gasesti  aici , aici si aici .Comentariul original . E vorba de uciderea a 5 civili suedezi care lucrau pentru Exxon-Mobil. Ce vreau sa-ti sublinez este urmatorul pasaj:   This prompted the US ambassador to Saudi Arabia to urge all US nationals -- numbering in the tens of thousands -- to leave the country immediately, because neither the kingdom nor the United States can guarantee their security. This represents a retreat by the United States of historical proportions.
Daca americani pierd fie si partial Arabia Saudita, criza incepe a doua zi.

Oricum trebuie sa-ti spun ca la tārgul de constructii din mai 2004 Bucuresti, am avut surpriza sa constat ca 2 firme mari (nu fac reclama) au intrat in forta pe piata panourilor solare. Am incercat sa aflu amanunte si am constatat ca ambele au facut miscarea de curānd (2004). Nu aveau in stoc decāt produsele pe care le expuneau, nu aveau experienta de loc, nu aveau documentatia necesara, dar stiau ca piata panourilor solare va exploda in curānd. Firmele de care vorbesc nu activeaza in domeniul energetic, nici macar sa zicem centrale termice.