..............................................................................................................................................................................................

Sumar | Sinopsis | ERoEI |  Simple Explicatii |  Explicatii complexe |  Clubul de la Roma De ce? | Ce e de facut? |  Raspunsuri 
Matt Simmons   Campbell    Expertii 
Alternative Conventionale  
Gaz natural  | Carbune  | Fisiune Nucleara
Alternative Regenerabile Neconventionale
Hidrogen | Biomase | Solar  | Fuziune Nucleara  | Altele
Texte | Linkuri | Stiri recente | Contact e-mail

Sumar

 

"Raspunsul la problema declinului energetic nu sta in  cautarea de noi surse de energie pentru a ne putea continua stilul actual de viata. Mai degraba, in prima etapa, raspunsul  sta in reducerea consumului."  Aceasta afirmatie ii apartine lui Matthew Simmons membru al administratiei presedintelui american George W. Bush.

 Apogeul Petrolului

Geologisti petrolisti stiu de  50 de ani   ca productia mondiala de petrol va incepe sa decada in primul deceniu al secolului 21.  Mai mult, nici o alta sursa de energie, regenerabila sau nu, nu se apropie de potentialul de a genera energia pe care ne-o dau combustibilii fosili. Daca v-ati nascut dupa 1975, ceea ce este destul de probabil daca cititi acest articol, intr-un viitor foarte apropiat aceasta problema va fii si a dumneavoastra. Uitati deocamdata de problemele de mediu, ecologice, schimbare de clima, si restul.
Este extrem de probabil ca lumea va intimpina o problema enorma si insolubila legata de diponibilitatea petrolului in mai putin de 10 ani. Totusi nimeni din mass-media sau din oficialitati nu da atentie acestui lucru. Guvernele se grabesc cu planuri pe termen lung pentru constructia de autostrazi, aeropoarte, si nimeni nu intreaba care e sensul. De ce facem asta?



Cel mai influent autor in domeniu este dr. Colin Campbell, geofizician englez care a lucrat in domeniu 35 de ani pentru BP, Texaco, Fina si Amoco si a fost consultant pentru Shell si Esso. In 1998 s-a retras si a scris impreuna cu Jean Laherrere "Sfârsitul petrolului ieftin". Apoi, in acelasi an, a convins Agentia Internationala pentru Energie ca volumul petrolului conventional extras anual va atinge un plafon in mai putin de 10 ani. Este membru fondator al Centrului pentru declinul Petrolului si al Asociatiei pentru studiul vârfului de extractie al petrolului (Association for the Study of Peak Oil - ASPO)

Principalele concluzii ale lui Campbell si a multor altor experti in domeniu sunt:

Extractia petrolului va atinge apogeul in perioada 2005-2010. Estimarea presupune momentul cel mai probabil al inceperii declinului anul 2007-2008.

Rata extractiei actuale depaseste cam de 5 ori rata descoperiri de noi rezerve Din 1960 geologii au inceput sa gaseasca mai putin petrol decât se exploata. Azi pentru fiecare baril nou descoperit se extrag 5. Acest ritm nu poate fii sustinut pentru mult timp.

In mai putin de 6 ani (din 2004) extractia petrolului nu va mai putea satisface cererea mondiala. Dovezile sunt chiar din interiorul industriei extractive. Vezi linkurile aferente (ExxonMobil si BP-Amoco)

Pretul petrolului va urca imediat dupa trecerea de virful de maxim si va ramâne pentru todeauna acolo. Nu va exista nici o alta ieftinire a petrolului dupa apogeu, asa cum s-a intâmplat in 1981.

Rezerva de petrol a lumii va ramâne in mâinile câtorva state arabe. Momentul cel mai probabil 2008. Restul l-au terminat sau sunt pe terminate. Vezi exemplul Rusiei care acum (2004) extrage mai mult ca Arabia Saudita dar nu pentru mult timp. Estimarile lor, ale rusiilor, vorbesc de maxim câtiva ani. (Ministrul energiei rus - Rinat Murzin  http://english.pravda.ru/main/18/89/357/12490_oil.html - versiune in engleza)

Chiar daca luam in calcul cea mai optimista estimare, asta nu adauga decât 10 ani la momentul apogeului estimat initial.

In 2025 rezerva de petrol din lume va fii jumatate din ce a fost in momentul de vârf. Aceasta este o evaluare optimista. Se bazeaza pe o crestere masiva a pretului petrolului si pe o scadere corespunzatoare a consumului.

Aceasta este o problema de fizica si nu de economie. Nici o suma de bani, oricât de mare, nu va creea petrol. Sau energie. Tehnologia nu poate schimba geologia sau legile fizicii.

Cresterea nu are viitor. Declinul (un cuvânt incorect politic) trebuie sa fie acceptat pentru a face loc urmatorului ciclu. Ce urca trebuie sa coboare. Totusi intr-o societate bazata pe crestere oamenii refuza sa se gândeasca la declin.


Sa le luam pe rând:
In primul rând consumul de petrol creste cu minim 2% pe an. In al doilea rând consumul nu va creste pâna când se va termina tot petrolul. Ar fii absurd. Consumul va atinge un vârf dupa care se va diminua treptat. Apogeul petrolului e mai important decât orice altceva (chiar si decât momentul când nu va mai fii petrol deloc) pentru ca imediat dupa vârf va incepe declinul.
Nu ne intereseaza ca peste 50 de ani sau 100 va mai fii petrol, daca pretul lui va fii cât cel al aurului. Ne intereseaza ca peste 10 ani deja pretul lui va fii de 3-4 ori mai mare decât cel actual. La 100 de dolari barilul, lumea va inceta sa se mai invārteasca
Cu totii stim ca de 30 de ani se discuta de alternative, dar consumul actual, stilul nostru de viata actual, depaseste cu mult orice ne-ar putea oferii combinatiile de alternative energetice.
Geologistii accepta generalizarea lui Hubbert (vezi De Ce? pentru King Hubbert) si anume ca apogeul productiei petrolului se va intâmpla când jumatate din rezervele mondiale vor fii fost utilizate. Acest principiu i-a permis lui Hubbert sa evalueze corect apogeul productiei americane interne de petrol. Din pacate in actuala conjunctura varianta Hubbert NU prea poate fii aplicata. Apogeul productiei petrolului s-ar putea sa nu mai corespunda cu 50% din rezervele ramase.
Rezervele anuntate in special de membri OPEC sunt suspicioase din doua motive.  
Rezerve OPEC din ani 80 si pâna in prezent (BP)
De aproape 15 ani nici un stat OPEC nu si-a micsorat cifrele desi se extrag multe miliarde de barili anual. E important de mentionat ca regulile OPEC spun ca un stat membru are voie sa extraga si sa exporte o cantitate fixa in functie de rezerva statului respectiv. Asa ca pentru a-si marii cota fiecare tara membra OPEC si-a dublat pur si simplu estimarile in perioada 1983-1989. Bineinteles fara nici o baza reala.
Arabia Saudita a ajuns de la 170 Gbarili la 260 Gbarili, Irakul de la 47 Gbarili la 100 Gbarili.
Si culmea toata industria petroliera isi bazeaza estimarile pe aceste cifre. ( Vezi
Estimari BP in 2002 realitate sau iluzie ; BP).

Exista dovezi puternice ca, criza energetica care vine, nu poate fii "rezolvata" prin dezvoltarea de resurse regenerabile ca energia solara, vânt, biomase. Vezi ERoEI si Alternative.
Chiar daca il auziti pe presedintele american sustinând ca hidrogenul e viitorul si ca el va rezolva toate problemele, nu rasuflati usurati. Hidrogenul nu este o resursa energetica ci doar un mijloc de a transporta energia. Si inca unul ineficient. Vezi  Hidrogen. Motivele pentru care hidrogenul e atât de discutat in 2004 in America pare sa fie unul politic si nu ne intereseaza. Cifrele vorbesc de la sine, asa ca poate e bine sa trecem mai departe.

Concluziile aferente inevitabile:
Carburantul pentru transport si pentru industrie va incepe sa se scumpeasca rapid.
Petrolul are in jur de 500.000 de intrebuintari. Mase plastice, fertilizatori, detergenti, izolatori, medicamente, asfalt, vopseluri, solventi, in general petrochimie. Dar cea mai importanta intrebuintare e in transporturi. De transport depinde toata economia mondiala. Si mai ales globalizarea.
Cu alte cuvinte viata se va scumpii.
Initial.
Apoi va colapsa odata cu economia.
Sursele de energie alternative nu vor impiedica nimic. Combustibilii alternativi au fost studiati in ultimii 30 de ani. Ca inlocuitori pentru petrol sunt inadecvati in cantitate si posibilitati de utilizare. Nu este suficient timp pentru a prevenii impactul enorm al declinului productiei de petrol si apoi a gazului natural.
Daca avertismentul din 1970 al grupului de la Roma "Limitele cresterii" ar fii fost luat in serios, si omenirea ar fii inceput sa frâneze cresterea, sa-si diversifice sursele de energie, sa caute alternative cu toata puterea, indiferent de costuri, atunci poate am fii avut o sansa. Am fii avut 40-50 de ani sa ne pregatim. Daca cercetarea fundamentala ar fii primit o suma cu multe ordine de marime mai mare decât cea actuala si un sfert din planeta ar fii lucrat in cercetare fundamentala, atunci poate, poate, am fii gasit un raspuns in ultimii 35 de ani. Dar noi am preferat sa "traim bine".

In final reducerea drastica a tuturor investitiilor, apoi a afacerilor si activitatilor.
Globalizarea se incheie. Incepe localizarea
Problema ascunsa. Nu numai ca rezervele de petrol se vor diminua dar lipsurile si preturile crescând vor obstructiona industria in incercarea de a gasi si apoi de a converti societatea la o alta forma de energie.

Din pacate grupurile de presiune ecologiste (care au o baza solida politica in multe tari) se ocupa de alte probleme, probleme care probabil in 10 ani vor fii privite ca o prostie. Odata cu decaderea energetica lumea va cauta disperata alte surse de energie indiferent de gradul de poluare sau distrugere al planetei. In primul rând carbune, lemn si nuclear. Ecologistii vor ramâne fara prieteni.

Mare lucru. Daca pretul la combustibil o sa urce, o sa imi iau o masina hibrid, sau o sa merg pe jos. De ce m-as ingrijora?

In practica, simplificând lucrurile, daca vârful productiei petrolului ar fii fost sa zicem in 2000, atunci productia in 2020 ar trebuii sa se intoarca la valorile din 1980, dar intre timp populatia s-a dublat.     Aproape toate activitatile umane de la transport, manufacturare, producere de energie electrica pâna la productia de mâncare si apa sunt legate direct de rezervele de petrol si gaz natural. Agricultura bazata pe petrol este responsabila pentru explozia demografica din ultimul secol de la mai putin de 2 miliarde la peste 6 miliarde de oameni. Când productia de petrol a urcat, la fel a facut si productia de mâncare, apoi cum populatia a crescut, a crescut si cerea de mancare care a crescut cererea de petrol. La câtiva ani de la vârful  productiei de petrol, pretul mâncarii va urca prin tavan pe masura ce costurile productiei, transporturilor, depozitarii si ambalarii vor creste.

 

Cum de nu stim nimic despre asta?

Intrebare ajutatoare: Stiti sa "cititi" o stire sau o statistica?

Iata cum arata o "statistica" optimista: Dintre toti oamenii care au trait in ultimii 10.000 de ani probabil jumatate traiesc astazi. Pâna aici infricosator dar adevarat.
Asta inseamna ca exista o sansa mare pentru multi dintre noi sa mai traim vreo 5000 de ani.

Iata cum arata o "stire". Va rog sa interpretati corect urmatoarea stire aparuta in presa americana: Stire . Originalul, daca mai e disponibil la  International Herald Examiner; si NY Times;

Cum sa scrii un articol pentru BBC fara sa ai habar de tema?
Daca ati ajuns pâna aici, stiti deja mult mai multe decât redactorul care a scris asta.
http://news.bbc.co.uk/2/hi/business/3623139.stm   Articol recent (2004)
In articol este citat profesorul Peter Odell, o "autoritate" internationala in domeniul petrolului. C
ine e Peter Odell? Nu cumva acelasi personaj care in 1975 spunea ca exista vaste perspective de extractie a petrolului in Franta, Spania, si Portugalia, ca si in largul coastei mediteraneene a Europei? http://www.webster.edu/~corrigdh/globaljwork.html#oil    Incredibil, nu? Asta o fii mass-media? Cele doua linkuri sunt cel putin respectabile: BBC si Webster.

Intre timp stirea a cam devenit oficiala. Conferinta investitorilor JP MORGAN (a doua banca din lume) marcheaza data oficiala ( 7-8 aprilie 2004). Va rog sa cititi despre dezbaterile care au avut loc.


Când si cât de rau?

Cele mai exotice previziuni vorbesc de 2020, chiar 2025 ca momentul apogeului productiei de petrol si gaze naturale. In general sunt previziuni care vin din surse guvernamentale. Estimarile realiste spun 2002-2010. Din pacate nu vom stii ca am trecut de momentul de vârf decât la 3-4 ani dupa. O parte din experti sustin ca momentul a fost in anul 2000 chiar. Iar pretul actual al petrolului si gazelor naturale le da dreptate.

Primul an când productia de petrol nu va mai putea satisface cererea : probabil 2007,  daca nu mai repede. Previziune pentru un pret de 40$/ baril (mai 2004 pretul a depasit 40$/baril). Rata declinului de rezerve mondiale: 3% pe an din 2007.  Adica 30% pe deceniu.  Durata declinului: pentru todeauna. Rata descoperirii de noi zacaminte: un baril de petrol pentru fiecare 5 barili consumati ( 2003). In primele luni ale lui 2004 previziunile au devenit si mai pesimiste. www.odac.com  Anul probabil de turnura: 2006, cu un an mai devreme.

BP nu isi mai spun "British Petroleum" ci "Beyond Petroleum" din anul 2000.
Si in aceiasi ordine de idei: In ultimii ani asistam la o "consolidare" incredibila in industria petroliera: Exxon se uneste cu Mobil; BP cu AMOCO. Cele mai mari firme din lume se unesc? Ce o insemna oare asta?
 

Noi drumuri si un tunel in Elvetia. Guvernul elvetian incearca sa isi implice cetatenii in decizii importante mai degraba decât sa impuna decizii prin vot parlamentar, asa cum practica multe democratii. Decizia pe care care o au elvetieni in fata este daca sa-si modernizeze sistemul de autostrazi si sa construiasca un nou tunel pe sub Alpi. Extrapolarea liniara a cresterii traficului nu lasa nici o indoiala asupra necesitatii acestor lucrari, dar exista o opozitie foarte puternica fata de proiect in parte din cauza declinului petrolului. O caricatura aparuta prezinta o scena din viitor cu un biciclist si un batrān privind la o autostrada goala plina de copaci ce cresc prin crapaturile din asfalt. Batrānul " Pe vremea mea credeam in toate astea" la care biciclistul "Da, mai aveati petrol" Cel mai probabil investitia elvetiana in autostrazi si tunele nu va fii nici aprobata nici respinsa ci pur si simplu intārziata, avānd in vedere ca simptomele apogeului petrolului au inceput deja sa se arate.

Sinopsis